Vágólovat veszek! Érd: EU

 2013.02.19. 20:40

Az utóbbi hetek egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó eseménye az volt, hogy Nagy-britanniában a tatár bífsztek alapanyagát képező marhahúsban lovat találtak. Pontosabban lóhúst.

Hogy miért éppen most és kinek jutott eszébe, hogy lóDNS-t keressen előhűtott, vagy fagyasztott termékben nem igazán meghatározható, lényeg, hogy munkájukat siker koronázta. Volt is nagy felháborodás a szigetországban, zsírhasú személyek tucatjai nyilatkoztak arról, hogy mi is zavarja őket a hízlaló műkajájukban, abban, amit már lehet, hogy évek óta zabálnak minden következmény és élvezeti értékcsökkenés nélkül.

Ezt követően egy rakás EU-s országban további termékekben vélték felfedezni a lóhúst. Éghettek a legnagyobb gasztro és készétel forgalmazók, mint a Reichstag.

Természetesen Magyarországon nem fordult elő semmiféle szennyezés, annak ellenére, hogy ezek a gyártók szinte teljes palettával jelen vannak kis hazánkban is. Ennek a ténynek az lehet az oka, hogy a lóhús és a kényszerűségből népételnek számító csirkeláb meglehetősen szignifikáns különbséget mutat. Mindenki meg tudná különböztetni a máshol kutyakajának számító tyúklábat a füstölt lófejtől a hűtőpultban.

Persze mi magyarok sokkal kevésbé vagyunk finnyásak az alapanyagok tekintetében, így lehet, hogy minket ez a tény kevésbé viselne meg. Lajtától nyugatra élő ismerőseim mély borzongással fogadják az olyan ételeket, melyeket mi esetleg ínyenc csemegeként fogyasztunk. Hogy a marhagyomor és a sertésvelő számukra önmagában is egyenlő lenne a halállal, nálunk a velős pacal a menő éttermek legdrágább különlegességét jelenti. A sült vér és körömpörkölt elfogyasztása pedig nagyobb kínt jelentene egy német, vagy benelux állampolgárnak, mint egy több éves guantanamói vakáció több tucat homokos amerikai katona felügyeletével.

Ha mégis ódzkodunk olyan ételektől, mint a lóhús azért tesszük, mert legbensőnkben „a szegény pacit nem esszük meg” elv alapján tesszük. Hozzáteszem: a ló sokkal értékesebb állat attól, hogy húsként eladjuk és levágjuk, úgyhogy vágóhidakra az a kivénhedt gebe kerül, amelyik a közeljövőben úgyis megdögölne.

Ha valaki ezek után mégis viszolyogna, akkor számára megoldást jelenthet az ellenőrzött minőség megvásárlása, amit meg lehetne tenni akár őstermelőtől is. Természetesen a hivatalos szervek ezt sem engedik könnyen.

Kb. 10 évvel ezelőtt egy kisváros élelmes lakója eladta házát és kiköltözött a városszéli földjére egy kiszuperált Robur buszt átalakítva tanyává, vállalva a rideg élet kényelmetlenségét. Csirkéket kezdett el tartani, méghozzá úgy, hogy kapnak egy kis kukoricát, meg egyék amit találnak. A csirkék szép lassan megnőttek és olyan húsuk lett, hogy sütés közben sem zsugorodtak szinte semmit. Mi is vettünk vagy 20 darabot, melyet a gazda levágott, kizsigerelt, megkopasztott és megpucolt. Persze HACCP-ről nem beszélhetünk, ugyanis még vezetékes víz sem volt a tanyán, nemhogy INOX acél feldolgozópultok. A csirkéket természetesen jóízűen elfogyasztottuk és nem haltunk bele, mint ahogy más sem.

Egy kis idő elteltével – magyar szokáshoz híven – megjelent két hivatalos betonpipi és közölték, hogy megbüntetik, illegális tevékenység folytatásáért. Így a kis vállalkozásának hamar befellegzett. A botrányba belekeveredett multinacionális élelmiszergyártók esetében feltételezhetően nincs gond a HACCP-vel, azonban valószínűsíthető, hogy termékeik tömve vannak tartósítószerekkel és egyéb szintetikus élelmiszeradalékkal, melyekről nem tudjuk, hogy hosszú távon milyen egészségkárosító hatással bírnak.

Kár hogy nem hagyták, hogy működhessen az említett csirkefarm, így legalább a választás lehetősége megmaradt volna számunkra: vagy megdöglünk egy állítólag fertőzött csirkétől most, vagy kivárjuk az E 101-1001 anyagok hosszú távú hatását növelve a rákellenes gyógyszerekből keletkező bevételeket, melyekről kiderülhet, hogy akár lóhúst is tartalmazhatnak.

Címkék: őstermelő lóhús HACCP lóhúsbotrány

A bejegyzés trackback címe:

https://szajszag.blog.hu/api/trackback/id/tr905092966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exilis 2013.02.20. 08:38:52

Én nem értem ezt a botrányt, a lóhús szerintem értékesebb mint a marha...

barli 2013.02.20. 08:41:28

itt arról van szó, hogy nem az van a dobozban ami rá van írva. Nme az a baj, hogy ló, hanem az a baj, hogy nem marha.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2013.02.20. 08:41:58

Miért? Jobb lenne kidobni és kárba veszejteni a finom és tápláló lóhúst?

A mekdonácos műanyag foslepény mehet?

Fognak még a nyámnyila kis nyomi fanyalgók patkányhúsért és rovarokért reszketni hamarosan...

BigPi 2013.02.20. 08:42:26

Ami igazán vicces, hogy a lóhús drágább mint a marhahús. Igazából a gyártóknak a vevőket kellene beperelni, mert az ár érték arány nem áll összhangba.

Sokan arra hivatkoznak, hogy biztos, azért keverték bele, mert gyógyszerezve voltak a lovak. Ez hülyeség! A nyugat europai állatoknál jobban agyon gyógyszerezett nem lehet találni. A romániai szegény gazda nem tömi tele a lovait drága gyógyszerekkel.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2013.02.20. 08:42:56

@barli: arra vajon mi van írva? Mert ha az igazság lenne, már egy bolt sem üzemelne. És zacskós kaja sem létezne.

barli 2013.02.20. 08:51:01

Arra lennék kíváncsi, hogy hány lóról van szó egyáltalán. Több tucat kajában találtak egész európában szétszórva. Valszeg több ezerröl van szó, sajnos sehol sem olvastam még számot.

hot-spot (törölt) 2013.02.20. 08:51:19

Úgy hisztiznek, mint ha kutyahús lett volna a hamburgerükben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.20. 08:54:33

Én korábban azt hittem, hogy a ló drágább, mint a marha. Lehet, hogy ez csak a versenylovakra igaz?

Melyik menő étteremben számít drága ételnek a velős pacal?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.20. 08:57:03

@negondolkozz!majdénmegmondom!: Hiába van például a szeletelt zacskós kenyérre ráírva az 40-50 összetevő, aminek a többségéről eszedbe sem jutna, hogy kenyérhez kell, mégis veszi a nép.

barli 2013.02.20. 09:03:26

@hot-spot: az majd a következö botrány lesz

hot-spot (törölt) 2013.02.20. 09:10:56

@barli: Jó az.
szecsuáni kutyahús.
meg csípős hagymás galambleves.

sutpet 2013.02.20. 09:12:33

A múlt héten volt egy hír:
Svédországban eltűnt 100.000 ló, 10 év alatt.
Összefüggés lehet??????

Közben a kettő derék lovas hazafit lekapcsolták állatkínzásért.

Én_vezettem_? 2013.02.20. 09:16:56

Olyat is olvasni, hogy t0bb tízezer lovat vitte illegálisan írországból. Mert a romániai szál csak az elős eredmény volt, mostmár angliai vágóhidakon is találtak ló-DNS-t meg lóhúst.
Szóval írországban a válság meg az ingatlanlufi kipukkanása miatt többtízezren adták el kényszerbúl lovaikat (hogy fizessék a jelzáloghitelet a farmra), így kerülhetett rengeteg ló húsa az angolok ételébe...

val 2013.02.20. 09:19:30

Ez a fenenagy liberalizmus, gyerekek. Hmmm. :)

Nos, azt valószínűsíthetjük, hogy nem minőségjavítási célból került bele lóhús. Ugye? Ugye. Sokkal valószínűbb, hogy beteg/elhullott állatok húsát keverték bele, mi pedig jóízűen bepapiztuk a Happy Meallel.

Mivel a lópopuláció meglehetősen alacsony, (haszonállatként pedig elég kapósak), így más fajok elfordulását tekintve az emberhús sokkal-sokkal valószínűbb, mint állományjavító. Csak azt senki sem vizsgálja. :)

Jó étvágyat!

Én_vezettem_? 2013.02.20. 09:20:06

Ja és azokban a lovakban lehetett gyógyszer, vagy teljesítményfokozó, csak mivel illegális az egész, senki sem tudja.

Ettől függetlenül a nagy írtózás a lóhústól persze vicces, de én láttmam financal timesos videót, ahol a többségnek nem a lóhússal volt baja ("ha tudom hogy azt eszem, miért ne","ki tudja lehet évek óta azt esszük"), hanem az ellenőrizetlen élelmiszerrel.

Amúgy ezeket a cuccokat az ottani tescoban a leglecsúszottab réteg veszi leginkább, többen is azt mondták, hogy rendes húst kell venni a hentesnél, nem előrecsomagolt junkfood-ot, viszont vannak olyan szegények, akik ezután is megveszik, mert nincs pénzük.

repecs 2013.02.20. 09:29:05

Pár év és a friss ember hullákat is viszont láthatjuk a kajánkban.

indapass90210 2013.02.20. 09:30:34

Ha már hús: lehet Magyarországon hivatalosan kutyát vágni és elfogyasztani?

indapass90210 2013.02.20. 09:33:06

@val: na ja. Magda Marinko is ukrán húskombinátbeli ismeretségeket emlegetett, amikor a holtestek eltüntetéséről kérdezték egy riportban.

Brian Cohen 2013.02.20. 09:33:32

@BigPi: "... A romániai szegény gazda nem tömi tele a lovait drága gyógyszerekkel. ..."

Ehelyett olcsó és gyakran brutális gyógyszerekkel kezeli. Az állatorvos nem sírja el magát, ha egy gyógyszer mellékhatásaiba az állatok egy százaléka belerokkan. Embernél az már nagyon rosz arány.

Ilyen gyógszerek maradványai is voltak a mintákban.

sutpet 2013.02.20. 09:36:31

Egyébként a lókolbász nagyon finom, nincs vele baj.

Az egész cirkusz azt mutatja, hogy az EU élelmiszer biztonsága és a HACCP egy rakás sz*r.
Lényeg a papír rendben legyen, dokumentáljunk (sok fát kell kivágni közben) a bürokraták meg dolgoznak a csilivili brüsszeli hivatalban kéjesen nyakkendőben.
Megjegyzem, a magyar élelmiszerbiztonság szabályozása a 90 évek elejéig az egyik legjobb volt.

Brian Cohen 2013.02.20. 09:36:33

". A sült vér ... elfogyasztása pedig nagyobb kínt jelentene egy német... állampolgárnak,"

Csak a tények kedvéért: minden németországi boltban kapható véreshurka és vérkolbász. A vérpuding is gyakori.

Brian Cohen 2013.02.20. 09:41:18

@Dövan: A wikipédia szerint Svájcban néhány vidéken eszik a kutyát. A hitleri Németországban hivatalosan is engedélyezett élelmiszer volt. Tudtommal kis hazánkban nem szabad árusítani.

Ázsiában közismerten fogyasztják. Engem is meghívtak. Ízletes.

lyesmith 2013.02.20. 09:53:47

Nem az a baj hogy lóhúst árultak hanem az hogy becsapták a vevőket. Teljesen legálisan lehet lókolbászt venni az EU-ban. De ha kiderül hogy a marhakonzev lóból a kolbász meg kutyából van akkor már csak összebalhézik az ember a hentesel.

sutpet 2013.02.20. 09:58:02

Az EU-ban forgalmazott élelmiszerek forgalmazásánál szinte folyamatos az átverés, pl génmanipulált szójából készült takarmány, halliszt mint takarmány,
+ hülyén támogatott halászati rendszer.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.20. 10:10:22

"Ennek a ténynek az lehet az oka, hogy a lóhús és a kényszerűségből népételnek számító csirkeláb meglehetősen szignifikáns különbséget mutat."

Ez nagyon durva, jót nevettem, de sajnos igaz is, nem csak vicc. :S

polly graph 2013.02.20. 10:37:10

Érdekes, hogy néhány évente menetrendszerűen érkezik egy újabb állat-ügy. Ott volt a kergemarhakór, aztán a madárinfluenza idején a szárnyasok kerültek célkeresztbe, majd 2009-ben a sertésinfluenza "pusztított". Most a lovak kerültek sorra.

Egyébként kizártnak tartom, hogy Magyarországot nem érinti ez a probléma. Az érintett élelmiszerláncok némelyike nálunk is jelen van és árul pl. gyanúsan olcsó kész lasagna-t. Sajnos épp nincs kéznél a ló DNS kimutató készletem, de biztosan akad az illetékeseknél, ők akár nyilatkozhatnának is az ügyben.

gentry 2013.02.20. 10:40:45

A ló társállat, nem haszonállat, pont úgy, mint a kutya vagy a macska, így semmi keresnivalója nincs a tányéron!

Ami a szerző "kivénhedt gebe" és "megdögölne" kifejezéseit illeti, azok minősíthetetlenek. Illetve csak akkor elfogadhatók, ha egyébként idősödő közeli hozzátartozóit és elhunyt felmenőit is hasonló szavakkal illeti.

Moan 2013.02.20. 11:03:20

A lóhús olcsóbb, mint a marha...hanem is sokkal...de a sertésnél még olcsóbb. Emellett nem csak beteg és kivénhedt lovakat vágnak le, hanem egy csomó jóféle hátast is. Pl. a sérült lovakat alapból, de sajnos nálunk is divat (és nem póni méretben), hogy megveszik a lovat, aztán nincs pénz/akarat/idő foglalkozni vele és etetni és az amúgy egészséges pacikat szépen terelgetik a vágóhídra.
Egyébként finom a lókolbász...máshogy még nem fogyasztottam lóhúst és inkább ennék csak lovat, mint sertést...

negondolkozz!majdénmegmondom! 2013.02.20. 11:04:03

@Távmunkás: Halálozik is szép számmal. Nemzet- (és világ)gazdasági szempontból nagyon helyesen.

:)

mendson 2013.02.20. 11:19:58

@BigPi: Kéremszépen egy kiló lóhús átlagára 0,9 euró körüli egy kiló marhahús átlagára pedig majdnem 3 euró. Na ezért csinálják.

Moan 2013.02.20. 11:27:23

@mendson:

Jaja...tényleg... Bocsi...én kisebb különbségre emlékeztem. De jó amit írsz. Magyarországon is asszem vágó súlyban adnak a lóért 250 forintot, amíg a sertés is 500 fölött van. A marha meg ugye drágább.
Mellesleg nem tudom milyen arányban keverték a két húst, de annyira más íze van a két állatnak, hogy ahhoz már tényleg ész nélkül kell zabálni, hogy ne tűnjön fel. :)
Az esetből is látszik, hogy egy átlagember gyakorlatilag bármivel megetethető ha annak jó az íze. :)

Moan 2013.02.20. 11:30:08

@bratya:

Van több olyan ismerősöm is, akik lovagolnak, vagy lovat tartanak... Legutóbb pont a lovas ismerősöm könyörgött a baráti körben, hogy valaki vegyen egy lovat, mert tud egyet, ami hiába jó vérvonal és kitűnő hátas, a gazdáját nem érdekli, a bértartással foglalkozó istállótulaj meg nem tudja eltartani.
Azt hiszem nem úszta meg a vágóhidat a végén. :(

exilis 2013.02.20. 11:50:18

Ilyen olcsó a lóhús? Ezentúl csak az eszem :)

Moan 2013.02.20. 11:56:53

@totorohun:

Sőt...lehet kapni még a Sparban is néha. :)
Kolbász formájában.
Nagyjából 60-70%-kal olcsóbban a sertéshúsból készült kolbásznál. Ráadásul mindig száraz, nem vizes, vagyis méretre nagyobb ugyanakkora súlyban. :) De asszem piacokon a húsosoknál mindig szokott lenni.

Moan 2013.02.20. 11:57:40

@totorohun:

Höhö..a lókolbász méretre nagyobb... Jólemagszontam. :D

bratya 2013.02.20. 12:11:22

@Moan: Ez a sajnálatos az egészben. De remélem ez nem annyira elterjedt, mint a kényszervágás (pl. törés miatt), vagy az időskori szelekció.

Moan 2013.02.20. 12:24:24

@bratya:

Nem hiszem, hogy túl sűrűn lenne ilyen azért... Én eddig az utóbbi 2 évben kettő ilyet tudok...
Meg azt amikor kihasadt az oldala a versenylónak a Nemzeti vágtán pont előttem... Mondjuk ott én is felhasogattam volna pár hasfalat mérgemben és keserűségemben, hogy sokan jó dolgukban nem tudják milyen cirkuszt adjanak a népnek...na meg a nép is... Ehh... ne is menjünk inkább bele. Most is összeszorult a torkom az emléktől. :( Álmom egy saját ló.. egy nóniusz... Én tuti testvéremként fogom szeretni, ha nem jobban. :)

sutpet 2013.02.20. 12:42:29

@Moan: Teleba*sszák ízfokozóval és egyéb méreggel, aszt a suttyó megeszi, beteg lesz és akkor vesz gyógyszert.
3*üzlet.
süti beállítások módosítása