Európa itt épül(ne)

 2013.02.11. 20:30

A napokban állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök a következő 7 éves ciklus kohéziós támogatásáról és valljuk be, még egyes ellenzői szerint is jó üzletet kötött. Az EU a szakadék szélén áll gazdaságilag. A korábbi „húzó” országok nagy része sz…n van, jól csak Németország Benelux-államok és Skandinávia teljesít. Valljuk be EU-s szinten a többi ország improduktív.

Tehát a 2014-től lehívható kohéziós támogatások nem mondhatók rossznak. Ettől sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a most rendelkezésünkre álló források lehívásával gondok vannak. Ezt tudjuk a Fidesz kormány regnálásának kezdete óta. Az EU-s forrás lehívásának fennakadása miatt a kormányzat egyszerűsítésbe kezdett. Valóban egyszerűbb lett egy időszakra a pályázati ügyintézés, azonban valami gubanc történt az utóbbi hónapokban. Egyre több pályázati konstrukció elbírálása körül gubanc van.Leginkább a TÁMOP intézkedéseken belül.

Nagy felhajtás volt az un. Innovatív iskolák fejlesztése körül. A közoktatásban volt egy pályázat, ahol egy pályázó akár 300 millió forintra is pályázhattak, úgy hogy ennek az összegnek 20%-a korábban elérhetetlen eszközfejlesztésre is fordítható volt. Lett is nagy öröm az iskolákban, befutott vagy 1500 pályázat. Persze automatikus elbírálásnál az első időszakban benyújtott pályázatok válnak támogathatóvá, ha elfogy a zsozsó lehet menni a sóhivatalba, mely lehetne az EU-s pénzek elosztásával foglalkozó NFÜ is. Az az érdekes és egyedülálló eset történt, hogy már az első napon elfogyott sz összes pénz, mivel egyes pályázók, a benyújtási időszak első napjának hajnalán Budapesten voltak és aznapi kézbesítéssel feladták a közreműködő szervezet ESZA Nkft. címére. Így az első nap beérkezett pályázatok közül sorsolással választották ki a nyerteseket, bár rossz nyelvek szerint több sorsolás is történt, mivel egyes csoportok számára a szerencse nem kedvezett.

További sikeres konstrukció volt a TÁMOP-3.1.11, mely óvodák fejlesztésére irányult. Itt is 30 % eszköz és infrasrtukturális fejlesztésre irányult, így volt lehetőség arra, hogy a 60-as években gyártott búgócsigát le lehetett (volna) cserélni EU kompatibilis Donald kacsára. Persze a források itt is korlátozottak voltak, a 600 pályázó mindössze egyharmadára volt keret. Ez eddig még érthető is. De az hogy a kiosztott pénzek területi elosztása milyen volt, arról jobb ha nem szól a fáma. Békés megyében mindössze egy település óvodái fejlesztésére jutott forrás, míg Bács-Kiskun, vagy Szolnok megye jobban járt. Na ott lesz jó dolga az óvodásoknak.

Kudarcba fulladt az un. iskolai tehetséggondozás konstrukció is. Eredetileg 200-250 nyertes, támogatható pályázat volt várható, ebből a mai napig 3 db nyertes lett. Hogy mint, vagy miért ne kérdezzék, nincs az országban, aki racionális magyarázatot tudna rá adni. A többi 600 pályázó kapott egy levele, hogy forráshiány miatt a pályázata tartaléklistára került. Ezzel kapcsolatban csak az a kérdés merül fel ismét, hogy hol van akkor a forrás???

Ezek után nem igazán tudni, hogy mi van. Le kell akkor hívni a forrásokat, vagy sem? Mit is kell akkor tennünk ahhoz, hogy ne menjen vissza Brüsszelbe a pénzünk, hanem itt helyben használjuk fel? Vagy elkövetjük, azt a hibát, amit drága kontinensünk leggazdagabb országa sem engedhet meg, hogy kiszórja a pénzt az ablakon.

Címkék: pályázatok forráshiány TÁMOP eu-s pályázatok óvodafejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://szajszag.blog.hu/api/trackback/id/tr365075152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.12. 08:53:43

nagyon kíváncsi leszek, hogy milyen fejlesztési terveket találnak ki erre a 7 évre...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.02.12. 09:59:12

Adjuk oda Simicsnek mindet, és találja ki ő, hogy mit épít belőle. Vagy ha nem is épít semmit, legalább az IMF-től megvédtük a pénzt. Írjuk is bele a kotmányba. Az a nagyszerű ember bármiből bármit tud építeni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.02.12. 10:25:34

1960-ban azon vekengtek nagyjaink, hogy 20 év múlva fogjuk túlszárnyalni a nyugatot. Cölöpteknő jól megtanulta a kommunista párt történetét, ők 2025-re tervezik a GDP duplázódását. Ez átlagosan évi 6%-os növekedést jelent. Annyi, amennyit soha nem teljesített még a magyar gazdaság az elmúlt 20 évben. Ennyit a realitásokról.

2005 óra Szlovákia és Lengyelország is 30%-ot nőtt, Csehország 20%-ot. Mi hoztuk a 0%-ot. Gratulálok minden ebben résztvevőnek! :(

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.12. 14:52:38

@bratya: ugye?!

Mert a pénzt megszerezni egy dolog, de értelmesen elkölteni már egy másik, sokkal bonyolultabb.

bratya 2013.02.12. 15:04:44

@doggfather: Tényleg bonyolult, különösen bonyolult irányítóknak. Lehet inkább egyszerűbb embereknek kellene osztogatni a pénzeket.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.12. 17:28:54

@bratya: ha egy mód van rá akkor olyanoknak akik nem olyan programot állítanak össze, hogy 40 centis kilátó, meg szánkós csúszdahegy az alföld közepére.
süti beállítások módosítása